Атанас Славов чака решение от ВАС за 6 нови нотариуси

Конкурсът бе обявен от Крум Зарков за общо 52-ма юристи в страната

Политика
16:42 - 07 Юли 2023
1894
Атанас Славов чака решение от ВАС за 6 нови нотариуси

Решение от ВАС очаква правосъдният министър Атанас Славов за разкритите нови шест бройки за нотариуси, а след това ще вземе решение за това дали да прекрати конкурса. Това обясни министърът по време на парламентарен конкурс.

Конкурсът за нотариуси бе насрочен през януари от тогавашния служебен правосъден министър Крум Зарков. Той е за заемане на общо 52 места за нотариуси в страната, от които 42 вакантни и 10 новооткрити. Срещу шест от тях обаче има подадени жалби, тъй като не отговарят на законовата квота от 10 000 жители за един нотариус.

"Действително срещу тази процедура има подадени жалби във ВАС, преди това в Административен съд - София-област. Част от тези жалби вече са разгледани, спрямо актовете на Административен съд - София-област има подадени жалби пред ВАС, т.е. производството не е приключило. От тази гледна точка аз преценявам, че е важно да изчакам да приключи съдебното производство и да не отменям акт, който все още дори не е влязъл в сила", обясни Славов. Той очаква ВАС да се произнесе през септември по жалбите. Те ще се анализират и тогава ще се реши дали конкурсите да продължат.

"Там е използван аргументът за гарантиране на равен достъп на гражданите до нотариални услуги, обезпечаване предоставянето на нотариални услуги на територията на съответния съдебен район. Не считам, че тази констатация в заповедта не отговаря на действителността, но все пак цялостната оценка на процедурата, позволете ми да я направя, след като приключат съдебните производства", обясни Славов.

Той изчете част от старите текстове, готвени от Зарков, като отговори на въпроси за парламентарен контрол. Там той посочва, че се е водил според данните за регистрираните лица по настоящ адрес от ГРАО. Извършена е била преценка за всеки съдебен район. Славов обясни, че до него не е постъпила информация за корупция.