Атанас Славов: Интересно защо Гешев млъкна

Главният прокурор поиска по-рано през деня да бъде изслушан в Народното събрание по разследвания за корупция по високите етажи на властта

Политика
19:42 - 09 Юни 2023
6821
Атанас Славов: Интересно защо Гешев млъкна

Интересно е онова, което е обърнало тактиката на главния прокурор, че да иска да споделя с парламента, да търси обратна връзка, каза пред БНТ министърът на правосъдието Атанас Славов. Главният прокурор Иван Гешев поиска по-рано през деня да бъде изслушан в Народното събрание по разследвания за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние.

Не мога до коментирам плановете на главния прокурор, само мога да кажа, че той няколко пъти е идвал в парламента, задавани са му въпроси и обикновено той е отговарял, че няма разрешение да коментира конкретни казуси и конкретни дела, каза още Атанас Славов. „Сега виждам едно желание да влезе в конкретика и да изкара производства, които дълго време са били държани висящи, и да бъдат представени пред депутатите – вероятно това е идеята, и то производства за корупция по висшите етажи на властта“, посочи той.

Министърът на правосъдието определи като предизвикателство това, че е водил заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) по точката, внесена от една част от членовете на съвета за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, което продължи вчера около 14 часа.

„За първи път ръководя заседание на ВСС, ръководил съм парламентарни комисии, но динамиката е съвсем различна, още повече когато имаш двайсет и няколко члена юристи, върховни съдии, прокурори на различни нива, следователи. За мен беше важно да покажем, че това е един процес, който отговаря на основните изисквания на справедливия процес – за неутралност, за обективност, за събиране на доказателства, за това да може защитата да изложи своята теза. Всичко това трябваше да се спазва“, каза министърът на правосъдието.

За министерството е важно тази процедура да не оставя никакви съмнения по отношение на честността, на справедливостта и на възможността да се упражнят основни процесуални права, посочи още министър Атанас Славов, цитиран от БТА.

Има очакване в българското общество, че правосъдието наистина ще е правосъдие и трябва да отговорим на това очакване. Начинът да се отговори е с промяна на Конституцията и това да е съобразено с европейските и международни стандарти. Има два подхода за фигурата на главния прокурор. По-радикалният - тази фигура да се махне изобщо, другият подход е да се запази под някаква форма институцията, но да се изпълни с много съдържание, каза още Славов. Той смята, че е приложим по-умереният подход, но би подкрепил по-радикалният, ако има мнозинство.