Атанас Славов: Министърът на правосъдието да е водещ при номинирането на главния прокурор

Според правосъдният министър има конституционен проблем – от една страна сме парламентарна република, а от друга – имаме периоди, в които сме президентска по управление.

Новини
18:56 - 02 Юли 2023
2719
Атанас Славов: Министърът на правосъдието да е водещ при номинирането на главния прокурор

"Въпросът не е дали ни харесва да сме заедно с ГЕРБ или с ДПС. Българските граждани са направили своя избор и той е такъв, какъвто е. Конституцията изисква големи мнозинства – 180 или 160 гласа. Има една реалност в парламента, която няма как да я пренебрегнем – тя е такава. Именно ГЕРБ и ДПС заявяват готовност за конституционни промени”. Това заяви правосъдният министър Атанас Славов по НОВА.

Според него има конституционен проблем – от една страна сме парламентарна република, а от друга – имаме периоди, в които сме президентска по управление.

„За да сме последователни в отстояването на принципите на парламентарното управление, трябва да бъде извършена тази промяна. След няколко години друг ще е държавният глава, но проблемът остава. За да няма политически риск – хора изцяло външни за процесите, непознаващи съответните ресори да бъдат „инсталирани” за няколко месеца или година без да носят адакватна отговорност – трябва да предложим адекватен модел”, обясни Славов.

Едно от предложенията за промени в Конституцията, което е на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), е министърът на правосъдието да има водеща роля при номинирането на следващия главен прокурор при вече променена негова роля - с по-ограничени функции, с отпадане на надзора за законност и методическо ръководство. Славов подчерта, че решението в крайна сметка ще е на парламента.

На база на политическите разговори до момента Славов смята, че през юли промените в основния закон ще са в Народното събрание, но въпросът е дали ще има общ законопроект или отделни парламентарни групи ще предложат поотделно своите. Ако народните представители излязат във ваканция през август, първото гласуване ще е през септември, допуска министърът.

Според него конституционната реформа си заслужава, защото България трябва да бъде европейска правова държава, а не „пленена държава, както все още ни определят в някои доклади".