Атанас Славов: Призивите за насилие и агресия са наказуеми

Процедурата за нов главен прокурор може да спре, обясни правосъдният министър

Топ
12:13 - 27 Юни 2023
914
Атанас Славов: Призивите за насилие и агресия са наказуеми

Призивите за насилие, агресия, използването на езика на омразата са наказуеми деяния. Призовавам българските разследващи органи, на база на публично известни факти и информация да започнат проверки и разследвания. Не можем да допуснем като демократично общество насилието в политическия процес да стане норма. Това заяви след заседанието на МС правосъдният министър Атанас Славов. 

Той визира агресивната реч на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който реагира брутално след края на щурма на Евгений Пригожин и нарече "рупорите на американското посолство" "озверяла, нечовешка сган" и "уродлива измет", след което веднага заваляха призиви да бъде подведен под наказателна отговорност.

Според Славов, ако няма реакция, това значи да се компрометира идеята за демокрация. Като институция ще се противопоставяме на тоя процес и се надяваме на подкрепа от гражданите, заяви той.

Пречка за процедурата за избор на нов главен прокурор е решението на Конституционния съд да разгледа искането на Иван Гешев за допустимост на на предсрочното му отстраняване от  ВСС, стана ясно от думите му.

Процедурата ще бъде обсъдена на следващото заседание на ВСС и се надявам тя да бъде спряна, каза Славов.