Атанас Славов: Сарафов поиска достъп до главна прокуратура, преди Гешев да я е напуснал

Направих всичко възможно да му го осигуря, обясни правосъдният министър

Актуални новини
12:10 - 23 Юни 2023
3263
Атанас Славов: Сарафов поиска достъп до главна прокуратура, преди Гешев да я е напуснал

Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов поискал достъп до помещенията на главната прокуратура, докато предшественикът му Иван Гешев все още бил там. 

"Аргументите на колегите на прокурорската колегия са, че не може да се допусни нито ден без да има изпълняващ функциите на главен прокурор. Това са техните аргументи, те бяха изложени и на вчерашното заседание на ВСС. В същото време друга част от членовете на ВСС от самото начало на тази процедура са считали, че следва пленумът да осъществи избора на и.д. главен прокурор", разказа Славов.

"В същия ден, тогава аз също бях в Народното събрание в петък, получих обаждане от Сарафов, за да му осигуря достъп до помещенията на главна прокуратура, където се оказа, че Гешев се е намирал. Трябваше да организираме достъпа на Сарафов до помещенията на главна прокуратура", разказа правосъдният министър.

Славов обясни, че по казуса с избора на Сарафов има две тези. Според прокурорската колегия от ВСС не става дума за избор на главен прокурор, затова следва тя да вземе решението кой да изпълнява временно длъжността. Според други членове на ВСС в Закона за съдебната власт няма изрична процедура за избор на и.ф на главния прокурор и на шефовете на ВКС и ВАС.

"В единия случай имаме тълкуване на закона, в другия случай трябва да направим и да приложим аналогия на закона", каза Славов.

"Няма да предлагам имена за главен прокурор. Моята цел е друга: да започне да се прилага конституционната промяна от 2015 г. по отношение на ВСС. Първо трябва да се извърши конституционна реформа, касаеща функциите прокуратурата, след което реформа на функциите на главния прокурор", препоръча Славов.