Атанас Славов след среща с роднини на загинали на пътя: Обсъдихме законодателни инициативи

До месец ще е готов анализът за тежките престъпления на пътя, обясни министърът на правосъдието

Политика
14:03 - 11 Септември 2023
1944
Атанас Славов след среща с роднини на загинали на пътя: Обсъдихме законодателни инициативи

Цялото ни общество дължи освен съчувствие и извинение, респект и признателност към родителите на жервтите, заради това, че не остават само в своята мъка, а се анагжират да решат един много сериозен обществен проблем. Това коментира министърът на правосъдието Атанас Славов след среща с близки на загинали при катастрофи.

Обсъдихме с близките няколко теми, които са от компетентността на Министерство на правосъдието и други институиции. Това са темите свързани с бързината на наказателния процес при тежки престъпления с жертви, бързината на експертизите, много се бавят често пъти, размерът на присъдите, отнемнането на свидетелство за управление на МПС, бързината на кръвните проби и пробите за наркотични вещества, които се вземат. Всички тези въпроси Министерство на правосъдието заедно с други отговорни институции, най-вече МВР, ще обсъди конкретни законодателни инициативи. Бяха поставени конкретни проблеми по делата, които водят близките на починалите, свързани с работата на разследващите органи, обясни Славов. 

"Въпросът, който стои пред нас, е въпрос не просто на превенция и наказаване на извършителя. В някакъв смисъл е въпрос на цивилизованост. Дали искаме в нашето общество да се спазва законът, дали уважаваме честта, достойнството и най-вече живота на нашите съграждани или не", каза министър Славов. 

„В Министерството на правосъдието, още в мандата на министър Крум Зарков е възложен анализ на тежките транспортни престъпления на Съвета за криминологични изследвания. Очаквам този анализ да е готов този месец, на база него и проведените разговори с близките на пострадалите, ще предприемем съответните законодателни изменения“, заяви министърът, като добави, че промените ще бъдат обсъдени с МВР и други отговорни институции.