Атанас Славов внася жалба в съда срещу избора на Сарафов

Според правосъдния министър процедурата за избор на главен прокурор трябва да бъде спряна заради готвените промени в Конституцията

Топ
13:04 - 29 Юни 2023
1892
Атанас Славов внася жалба в съда срещу избора на Сарафов

Утре правосъдният министър внася жалба в съда срещу избора на Борислав Сарафов като изпълняващ функциите главен прокурор. Мотивите му - не прокурорската колегия, а пленумът на Висшия съдебен съвет е трябвало да гласува кой да е временно изпълняващ.
 
На този фон пред Висшият съдебен съвет стои въпросът да бъде ли спряна процедурата за избор на нов обвинител номер 1 до решението на Конституционния съд.

Мнението на правосъдния министър е, че новооткритата процедура за избор на главен прокурор трябва да бъде спряна не само заради делото в Конституционния съд, но и заради готвените промени в Конституцията. Атанас Славов прогнозира, че те могат да бъдат гласувани на първо четене веднага след лятната ваканция на депутатите. Голяма част от тях засягат именно структурата на прокуратурата.
 
От ВСС също се чуха гласове, че процедурата за избор на нов обвинител №1 трябва да бъде спряна до произнасяне на решение на Конституционния съд, който трябва да отговори на въпроса допустимо ли е с 13 гласа да бъде избиран и освобождаван главен прокурор. Темата влиза следващата седмица във ВСС.

„По отношение на Сарафов в рамките на утрешния ден ще имам жалба във ВАС, така че очаквам съдебно произнасяне. За да има яснота дали най-висшите позиции в съдебната власт се заемат въз основа на високи професионални и нравствени качества, или не”, заяви Славов.
Според него докато не станат готови промените в Конституцията, не трябва да се избира нов главен прокурор.
 
„Промените в Конституцията съществено ще засегнат статута на главния прокурор, ще е със значително променени правомощия, няма да председателства Прокурорската колегия, т.е. съвсем различна концепция за тази институция, така че би било абсурдно”, каза Славов.

„Считам, че трябва да се спре процедурата, защото има обвързващо действие по отношение на това как ще бъде избран следващия главен прокурор. И ще гласувам, ако бъде внесено такова предложение да се спре процедурата до произнасянето с решение на КС”, заяви Даниела Марчева, член на Съдийската колегия на ВСС.