Атанасов: Схемата на Мишин е покровителствана от службите

Най-имного преписки по руски искания за българско гражданство има при служебните правителства, заяви лидерът на ДСБ

Актуални новини
12:21 - 15 Февруари 2024
1536
Атанасов: Схемата на Мишин е покровителствана от службите

Въпреки напрежението и взаимните нападки между управляващите ротацията ще се осъществи.  "Ротация ще се случи, може да не е лесно" - това е мнението на лидера на ДСБ Атанас Атанасов, който подчерта, че процесът по предстоящата управленска смяна тече, въпреки спекулациите по темата. "Държавата ни има нужда от стабилност и правителство и политическите сили, които формират това мнозинство, съзнават тези обстоятелства", подчерта той в парламентарните кулоари.


Атанасов отбеляза, че новосъздадената комисия, която трябва да провери имало ли е нарушения при издаването на българско гражданство за руски граждани вече работи, но вече има "много обезпокояващи факти".

"Това лице Глеб Мишин, се оказа, че след осветяването на неговата роля в тази афера, е напуснал необезпокоявано страната. Очаквах да бъде арестуван - има обилни данни, че е участвал в корупционни схеми за издаване на гражданство с фалшиви документи", заяви депутатът. По-скандалното обаче било, че след напускането на Мишин ДАНС е издала мярка да не бъде допускан никога в страната. 

"Необезпокоявано напуснал и повече никога, 10 г. да не го допускаме в страната. Всичко това показва, че тази схема е работела с покровителството на службите", категоричен бе Атанасов. И се закани да работят това да се изясни и да се потърси отговорност. Според него трябва да се види кои преписки в кои моменти са се движели, защото "най-интензивното движение е било по време на служебните правителства". Той обаче отказа да потвърди означава ли това, че протекцията е идвала от президента Румен Радев, а само натърти, че се е случвало по-времето на служебните правителства. "имайки предвид, че този завършваш акт е издаването на указ за издаването на гражданство, възникват и други въпроси", каза обаче Атанасов.

На въпрос кога службите ще бъдат реформирани, депутатът заяви, че първо трябва да се изясни фактологията за случаи като този с Мишин.

Проблемът в казуса е "кой е слагал чадър". А документите за произход според него са "снимани на един ксерокс"