Атентат или нещастен случай? Кой беше загиналият министър Денис Монастирски?

Юристът беше млад, компетентен в областта на правото, но никога не е бил част от правоприлагащата система на Украйна и нямаше политически опит

Украйна
18:00 - 18 Януари 2023
7701
Атентат или нещастен случай? Кой беше загиналият министър Денис Монастирски?

Службата за сигурност на Украйна посочи първите версии за трагедията в Бровари, коствала живота на вътрешния министър Денис Монастирски. "Следователите на СБУ започнаха досъдебно разследване на катастрофата на хеликоптер в Киевска област. Сега се разглеждат няколко версии за трагедията", се казва в доклада. Отбелязва се, че сред тях са нарушение на правилата за полети, техническа неизправност на хеликоптера и умишлени действия за унищожаване на превозното средство.

Денис Монасторски беше млад, компетентен в областта на правото, но никога не е бил част от недостатъчно реформираната правоприлагаща система на Украйна и нямаше политически опит. От първия ден ден на поста си дава максимална автономия на граничната охрана, спешните служби, Националната гвардия.

Освен това с примера си той демонстрира промяна в подходите на новото правителство към МВР: министърът лично изнесе урок по пътна безопасност в училище и се застъпи за свободното движение на оръжия в страната - нещо немислимо за служители на реда от по-старото поколение.

Именно той първи информира Зеленски в нощта на 24 февруари, че руските войски масово нахлуват в Украйна.

Тази сутрин Монастирски, заедно с екипа си, излетя от Киев в командировка - за това се знае единствено че министърът се е насочил към една от "горещите точки" на картата на Украйна.

Катастрофата, която отне живота на служители на вътрешното министерство, беше шок за страната и поради обстоятелствата: хеликоптерът се разби върху детска градина в центъра на Бровари, град-сателит на Киев, като събори една част от сградата.

Още в първите коментари обаче представители на украинските власти подчертават, че всички отдели на МВР работят както обикновено, трагедията няма да повлияе на координацията и последователността в работата на отдела.