Атентати на погребение и болница в Афганистан

Местни жители разказаха, че са чули две експлозии

Свят
14:13 - 12 Май 2020
1505
Атентати на погребение и болница в Афганистан

Десетки загинали или ранени при самоубийствен атентат на погребение в Източен Афганистан, обяви говорител на местното правителство, цитиран от АФП.

Нападателят е детонирал експлозиви по време на погребение в провинция Нангархар. По първоначална информация около 40 души са убити и ранени при атаката. Погребението е свързано с местен началник на полицията.

В същото време въоръжени нападатели са щурмували болница в столицата Кабул, обяви говорител на правителството пред осведомителната агенция. Атаката продължава. На място са изпратени специални сили.

Педиатър, който е успял да избяга от болницата, разказа, че е чул силна експлозия на входа на сградата. Болницата беше пълна с пациенти и лекари, имаше паника вътре, каза лекарят.

Болницата е в Западен Кабул, където живеят хазарейци, предимно шиитски мюсюлмани, които често са атакувани от джихадисти от ДАЕШ ("Ислямска държава").

Хуманитарната организация "Лекари без граници" подпомага болницата.

Източник съобщи пред афганистанската медия TOLO, че 5 души са убити при атаката в болницата, включително три жени, дете и служител на силите за сигурност. Афганистанските сили са спасили повече от 40 души.

Местни жители разказаха, че са чули две експлозии.