Атентатор се взриви пред руското посолство в Кабул

По предварителни данни има между 15 и 20 души, които са ранени или загинали

Свят
11:37 - 05 Септември 2022
1906
Атентатор се взриви пред руското посолство в Кабул

Експлозия избухна в близост до портите на руското посолство в афганистанската столица Кабул сутринта на 5 септември. Според "Ал Арабия" взривът е бил извършен от атентатор самоубиец. По това време пред сградата се е била струпала опашка за получаване на визи.

По предварителни данни има между 15 и 20 души, които са ранени или загинали. Според РИА Новости двама руски граждани, дипломат и служител от охраната са пострадали. В някои руски медии се появи информация за най-малко двама убити руски дипломати, но все още няма потвърдени данни.

Афганистанската полиция съобщи, че атентаторът е бил разпознат и ликвидиран от въоръжените служители на посолството, докато се приближавал към портата.

"Преди да стигне до целта, атентаторът самоубиец е бил разпознат и застрелян от охраната на руското посолство. Все още няма информация за жертви", казва пред "Ройтерс" Мавлави Сабир, началник на полицейския район, в който е извършено нападението.

Източник на РИА Новости съобщава, че в момента на експлозията руски дипломат е излязъл на улицата, за да посочи имената на кандидатите за виза.

Русия е една от малкото държави, които поддържат посолство в Кабул, след като талибаните завзеха страната преди повече от година.

Въпреки че Москва не признава официално правителството на талибаните, тя води разговори с официални лица за споразумение за доставка на бензин и други стоки