Атентатор уби четирима пакистански войници

До момента никой не е поел отговорност за нападението

Свят
13:14 - 09 Август 2022
1287
Атентатор уби четирима пакистански войници

Атентатор самоубиец уби четирима пакистански войници часове след покушението срещу висш командир на пакистанските талибани.

Атентатът излага на риск крехкото примирие между Исламабад и местните ислямистки милиции, съобщава ДПА.

Конвой с войници е бил атакуван миналата нощ в района на Северен Вазиристан, близо до афганистанската граница, заявиха днес от пакистанската армия. Самоубийственият атентат - рядкост през последните месеци, е извършен часове след като висш командир на пакистанските талибани беше убит при взрив на крайпътна бомба в афганистанската провинция Пактика в неделя.

Пакистанските талибани действат от базите си в Афганистан, откакто бяха прогонени от укрепленията си в пограничните райони между двете държави при поредица от военни офанзиви през 2014 г. Пакистанските талибани се различават от афганистанските, въпреки че и двете групи следват твърдата линия на сунитския ислям.

До момента никой не е поел отговорност за нападението, но талибаните и преди са осъществявали смъртоносни атентати срещу пакистанските сили за сигурност в района.

Между Исламабад и талибанските бойци съществуваше крехко примирие и дори се водеха преговори за мир с посредничеството на Мрежата Хакани на афганистанските талибани - група, за която се предполага, че е близка до пакистанското разузнаване.

Източници на пакистанските талибани обвиняват именно разузнаването в Исламабад за покушението. Според пакистански служители на разузнаването убийството на талибанския лидер и последвалият самоубийствен атентат са доказателство, че примирието е приключило. Пакистанските военни обявиха вчера, че прехвърлят на друго място командира, който оглавяваше първоначалните мирни преговори - поредната индикация, че те не напредват.

Пакистанските талибани са отговорни за смъртта на около 80 000 пакистанци за близо две десетилетия на насилие, според официалните данни.