Атлантическата диета удължава живота
Диетата е бедна на силно преработени храни и захари и е богата на пълноценни продукти, антиоксиданти и здравословни мазнини

В документалния хит на Netflix от миналата година, Secrets of the Blue Zones, изследователят Дан Бютнер пътува до различни краища на света, за да открие как живеят хората, известни с дълголетието и здравето си. И макар северозападна Испания и Португалия да не попадат сред официалните "сини зони", може би е време да бъдат добавени към списъка. Причината се крие в хранителния модел, популярен в този регион – т.нар. Атлантическа диета, която според редица нови изследвания се свързва с по-нисък риск от хронични заболявания и по-дълъг живот, пише Edna.bg.
Приликите с традиционната средиземноморска диета са очевидни –използването на зехтин, изобилието от риба, плодове и зеленчуци. Но Атлантическата диета има и своите отличителни характеристики.
За разлика от умереното присъствие на въглехидрати при средиземноморския модел, тук хлябът, оризът и картофите заемат централно място. Месото също е по-забележимо – особено телешкото и свинското – а млечните продукти като яйца, мляко и сирене не са изключвани, а напротив, играят важна роля. Виното – разбира се, в умерени количества – също е част от трапезата.
Една от най-значимите причини за интереса към този начин на хранене са научните доказателства. В едно шестмесечно проучване участниците, които следвали Атлантическата диета, показали намалени нива на LDL холестерол („лошия“ холестерол), както и редуцирана обиколка на талията. Друго мащабно изследване с участието на над 3000 души над 60 години установило понижена обща смъртност сред тези, които се придържали към този хранителен модел.
Диетата е бедна на силно преработени храни и захари и е богата на пълноценни продукти, антиоксиданти и здравословни мазнини – комбинация, която очевидно оказва силно положително влияние върху дълголетието и качеството на живот.
Важно е да се отбележи, че Атлантическата диета залага не само на вида храна, но и на нейния произход. Сезонността и локалното производство са на преден план. Това не само гарантира по-висока хранителна стойност и по-добър вкус, но и намалява нуждата от консерванти и отрицателното въздействие върху околната среда. Всяка хапка се превръща не само в източник на здраве, но и в акт на уважение към природата и местната общност.
Привлекателността на Атлантическата диета се крие и в баланса между здравословност и удоволствие. Тя не изключва цели групи храни, не налага строги забрани, а по-скоро насърчава умереност, качество и сезонно разнообразие. Ястията са богати, вкусни и често приготвени бавно – като прочутите испански и португалски яхнии, в които месото се комбинира с бобови култури и зеленчуци, за максимална хранителна стойност.
Млечните продукти като сиренето Манчего и яйцата не само внасят вкус, но и осигуряват ценни хранителни вещества като калций, протеини и холин – важен за мозъчната функция.
Не на последно място, картофите заемат специално място в тази диета – особено когато се консумират охладени, след термична обработка, което повишава съдържанието на устойчиво нишесте – ценен пребиотик за здравето на чревната флора. А зехтинът, както и в Средиземноморието, е в основата на всяко ястие – предпочитано в студено пресованата си форма, за да се запазят всички полезни свойства.