Атлантическият съвет не хареса брифинга на "Лукойл" в МС

Икономика
14:03 - 22 Ноември 2022
2043
Атлантическият съвет не хареса брифинга на "Лукойл" в МС

Атлантическият съвет на България въстана срещу пропагандния брифинг на представителите на руския гигант "Лукойл" у нас вчера в Министерския съвет, където гръмна мащабната новина как от догодина компанията щяла изцяло да плаща данъците си в България.

От организацията настояват и призовават национално отговорните евроатлантически партии, представени в Народното събрание, "незабавно и неотложно да приемат категорични законодателни решения и да предприемат решителни действия за

Прекратяване на монополната позиция на „Лукойл“ на пазара на горива в България, чрез създаване на условия за реална конкуренция и стимулиране на вноса и дистрибуцията на петролни продукти с източник на доставка, различен от Руската федерация". 

Освен това искат поставянето на фирмата „Лукойл Нефтохим Бургас“ (и всеки възможен неин приемник) под силен държавен контрол и наблюдение, а наред с това и провеждане на цялостна комплексна ревизия за 10 годишен период.

При установени щети за бюджета, поради некоректни данъчно-счетоводни практики, търсене на наказателна отговорност за съответните ръководни органи, пишат още евроатлантиците.