Атлантическият съвет: Радев наруши Конституцията. Импийчмънт!

Политика
19:40 - 19 Август 2024
5565
Атлантическият съвет: Радев наруши Конституцията. Импийчмънт!

"Току що Радев наруши Конституцията! ИМПИЙЧМЪНТ!"

За това призова Атлантическият съвет на България в своята официална фейсбук страница, след като днес Румен Радев отказа да подпише указ за назначаване на служебния кабинет на Горица Кожарева, защото Калин Стоянов остава в състава като МВР министър. Според Румен Радев това ще възпрепятства провеждането на честни избори.

Горица Кожарева обаче отказа да смени Стоянов и отиде при главния прокурор да подаде сигнал за натиск върху нея кой да бъде вътрешен министър.

Ето го и целия пост на Атлантическия съвет:

"В Основния закон императивно е посочено, че президентът "по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок."

НазначаВА, а не може да назначи.

Длъжен е да назначи, след като е получил предложението от кандидата за служебен министър-председател.

Президентът има свобода само да избере кой от списъка с лица да бъде служебен министър-председател, но няма право на избор по отношение на акта на назначаване на предложения състав на служебното правителство. Нормата не е диспозитивна, а императивна.

Същото е и като при обнародването на законите в Държавен вестник след преодоляването на президентските вето. Президентът вече няма право на избор, а е длъжен да извърши действието.

"Чл.99
(5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 106 от 2023 г.) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник."