Атлантиците към Борисов: Без база на НАТО няма "мир и любов " в Черно море

Според съвета визитата на премиера в САЩ е започнала с фалстарт

Политика
13:09 - 25 Ноември 2019
2293
Атлантиците към Борисов: Без база на НАТО няма "мир и любов" в Черно море

Политиката на премиера Борисов да пази баланс между Москва и Вашингтон намери очакван саботаж.

Този път той бе критикуван от Атлантическия съвет, който обяви за неприемливи думите му, че няма да допусне черноморска база на НАТО на територията на България.

„Тези думи не подхождат на министър-председател на държава, която е съюзник в НАТО. Такава позиция може да има само неутрална държава, която се опитва да балансира между НАТО и Русия, но не и България, чиито съюзнически ангажименти изискват тя да бъде сигурен, достоен и надежден член на Алианса", допълват от съвета.

Оттам коментират още, че с тези думи визитата на премиера в САЩ на практика започва с фалстарт. „Нещо повече - това изявление изпраща окуражаващо послание към Кремъл, който е причината за нестабилността в Черно море”, убедени са атлантиците. Според тях при това положение няма как желанието на премиера Борисов Черно море да бъде място за "платноходки, туризъм и мир" да бъде реализирана.

„Дали Черно море ще бъде за "мир, любов, туристи, лодки и платноходки", зависи от това дали ще има достатъчно сигурност в него и около бреговете му”, подчертават от Атлантическия съвет.

В съвета са убедени, че повече сигурност България няма да получи като се старае да умилостиви Москва. „Единственият начин за това е да градим стабилна държава със силна армия и да работим за повече присъствие на НАТО в региона”, обръщат се атлантиците към премиера Бойко Борисов.