Атлетико не остави шанс на Реал за Купата на Краля

Барселона също на четвъртфинал за националния трофей

Спорт
11:12 - 19 Януари 2024
2086
Атлетико не остави шанс на Реал за Купата на Краля

Атлетико Мадрид детронира Реал Мадрид, побеждавайки го с 4:2 след продължения, след като в края на редовното време резултатът бе 2:2, в драматичен мач на „Метрополитано“, който бе част от осминафиналите на турнира за Купата на Краля.

По този начин воденият от Диего Симеоне тим си го върна на Реал Мадрид за поражението за Суперкупата на Испания преди броени дни. Това означава, и че ще има нов носител на Купата на Краля, след като "дюшекчиите" детронираха настоящия такъв.

Самуел Лино даде аванс на Атлетико Мадрид в 39-ата, а до края на първото полувреме Реал Мадрид изравни след автогол на Ян Облак, който дойде след центриране на Лука Модрич. „Дюшекчиите“ отново излязоха напред в резултата в 57а-ата минута, когато Алваро Мората порази целта. Реал Мадрид обаче пак се завърне след феноменална комбинация между Джуд Белингам и Хоселу. В продължението Антоан Гризман вкара третия гол, а Родриго Рикелме четвъртия гол за Атлетико.

Двубоят започна с натиск от страна на Реал Мадрид. В 11-ата минута Джуд Белингам показа страхотна техника с топката в краката, след което завърши самостоятелно, но ударът му бе право в напречната греда. След това топката се озова в краката на Винисиус Жуниор, който стреля, но над напречната греда.

Родриго бе изведен очи в очи с Ян Облак в 21-ата, след което стреля, но стражът на Атлетико направи феноменално спасяване. Последва добавка от страна на Винисиус, но отново Облак бе на висота.

Родриго де Паул показа страхотна визия над играта и центрира в дълбочина в 39-ата минута, Антонио Рюдигер се опита да изчисти топката, но вместо това я прати на пътя на Самуел Лино, който я пусна покрай Андрий Лунин, за да изведе своя тим напред в резултата.

В първата минута на добавеното време Реал Мадрид успя да изравни, след като Лука Модрич центрира топката от статично положение. Ян Облак излезе да боксира, но заради мискомуникация между него и защитата словенецът я прати в собствената си врата.

Атлетико Мадрид продължи да бъде много активен и на старта на второто полувреме. В 57-ата минута Антоан Гризман комбинира с Маркос Йоренте, който се опита да центрира. Последваха няколко рикошета, а Алваро Мората бе в точния момент на правилното място, за да прати топката във вратата.

Браим Диас навлезе чрез дрибъл в наказателното поле на Атлетико в 75-ата минута и сви топката за Родриго, който шутира, но за негово нещастие топката рикошира в напречната греда.

Алваро Морато излезе очи в очи с Андрий Лунин в 80-ата минута, но стражът на Реал Мадрид умело скъси ъгъла и успя да отрази.

Последва светкавична контраатака от страна на Реал Мадрид в 81-ата минута. Джуд Белингам получи топката отляво в наказателното поле на Атлети и с лекота центрира на втора греда, където току-що влезлият Хоселу засече топката в мрежата и прати мача в продължения.

Реал Мадрид бе на косъм от пълния обрат, след като в третата минута на добавеното време, когато Винисиус стреля от близко разстояние в наказателното поле на Атлетико, но Облак направи феноменално спасяване.

Първото продължение започна равностойно, но Атлетико нанесе своя удар в 110-ата минута, а в герой за „дюшекчиите“ се превърна Антоан Гризман. Френският национал отне топката и тръгна на самостоятелен рейд по лявото крило, той навлезе в наказателното поле и от малък ъгъл завъртя топката с левия си крак в обратния ъгъл, за да прати трибуните на „Метрополитано“ в екстаз.

В 112-ата минута Хоселу получи топката на границата на наказателното поле и шутира, търсейки долния ляв ъгъл на вратата. Кълбото рикошира във футболист на Атлети, а Джуд Белингам отне и прати топката в мрежата. След преразглеждане на ситуацията с ВАР обаче голът не бе зачетен заради положение на засада, в което се намираше английския национал.

Атлетико Мадрид стигна и до четвърти гол в 119-ата минута, когато хвана защитата на Реал неподготвена. Науел Молина изведе Мемфис Депай в ситуация трима на двама, а нидерландецът продължи за Родриго Рикелме, който залепи топката в горния ляв ъгъл на вратата на Реал Мадрид.

Барселона победи с 3:1 като гост третодивизионния Унионистас.  Халфът на домакините Алваро Гомес откри резултата в 31-ата минута, но каталунците успяха да се върнат в двубоя благодарение на гол на Феран Торес в самия край на първото полувреме.

Барса, който е печелил турнира рекордните 31 пъти, направи пълен обрат в 69-ата минута след попадението на Жул Кунде. Крайният резултат 3:1 беше оформен пет минути след това от Алехандро Балде.

Българският младежки национал Борислав Станков-Слави влезе в игра за Унионистас в 60-ата минута и можеше да се разпише във вратата на каталунците. В 90-ата минута той получи топката от Жорди Тур по диагонал и изстреля мощен шут по диагонала, но стражът на Барса Иняки Пеня майсторски спаси.

Унионистас де Саламанка се състезава в Група 1 на Трета лига в Испания и заема място в средата на класирането. Станков до момента е играл в 16 от 19-те мача и е вкарал 4 попадения.