Атомна бомба: Нинова готова на сделка със Слави - условието: Без АЕЦ "Белене"

Политика
15:30 - 29 Юли 2021
7470
Атомна бомба: Нинова готова на сделка със Слави - условието: Без АЕЦ "Белене"

БСП и Има такъв народ са влезли в режим на неформална сделка за окончателното загробване на проекта за АЕЦ "Белене" и по енергийните въпроси преди официалната позиция за запазване на ядрената енергетика у нас, научи ексклузивно Lupa.bg.

Още в сряда, при първия кръг преговори между двете парламентарно представени сили, е бил поставен въпросът за бъдещето на този сегмент от икономиката, особено предвид т.нар. Зелена сделка и искането на ЕК България да затвори въглищната си индустрия.

Експертите на Корнелия Нинова първоначално настояли за постигане на консенсус около проекта за Втора атомна, но в крайна сметка обявили, че ако се стигне до подкрепа за правителство на Има такъв народ, можело да се съгласят на забавяне на разискванията по темата, разбира се, в името на подходящи постове, включително в АЕЦ "Козлодуй". 

Въпреки че БСП систематично защитава позицията, че страната ни се нуждае от втора атомна електроцентрала и нееднократно е критикувала бившия премиер Бойко Борисов за противоречивата и колеблива политика за "Белене", сега е готова да прати "гьола", както лидерът на ГЕРБ обича да го нарича, на гробищата, възмущават се социалисти от опозицията.

Според тях не е и случайно изявлението на Нинова, че с представителите на Слави Трифонов са се разбрали просто "запазване на ядрената енергетика". 

Без да уточни дали са водени разговори за "Белене" или за особено харесвания от САЩ проект за седми блок на "Козлодуй" в рамките на края на ресурсите на пети и шести с оборудването от "Атомсмтройекспорт". Въпреки че от години се смята, че ЕК не би одобрила подобен франкенщайн с руски реактор.

Според критиците на Нинова тя била готова да жертва каузата в името на постове и са на мнение, че явно политиката на ИТН се пишела под давлението на американското посолство. 

Самият Слави Трифонов неведнъж е обявявал позиция против построяването на "Белене". А наскоро и неговият ядрен експерт Иван Хиновски, дори спряган за премиерски пост, отсече: "Моята лична концепция, а и на моите колеги, е, че ние нямаме нужда от АЕЦ "Белене", това е обременен проект, а най-добрият проект е да има 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", като продължение на 5 и 6 блок", което потвърждава и намеренията от по-рано тази година, заявени от посланика на САЩ у нас Н. Пр. Херо Мустафа.