Атон - единственото място, на което Румен Радев е без жена си

Президентът посети българската духовна светиня - Зографския манастир по случай празника на храма

Топ
14:17 - 16 Ноември 2019
6594
Атон - единственото място, на което Румен Радев е без жена си

Президентът Румен Радев посети днес българската духовна и национална светиня - православния манастир „Св. Великомъченик Георги Зограф“ в Света Гора, който отбелязва на 16 ноември своя празник. Той се включи в молитвеното бдение и се поклони пред чудотворната икона на Свети Георги.

В Атон йеромонах Стефан и представителите на Свещения Кинотис вчера посрещнаха тържествено държавния глава пред централната църква „Св. Богородица" в Карея. Света гора винаги е имала благотворно влияние за православната общност, заяви Румен Радев при пристигането си. Това е първото държавно посещение на президента в чужбина, по време на което не е съпроводен от съпругата си Десислава. Както повеляват традициите в Атон там жените нямат право да стъпват. Света гора се смята за земята на Богородица, в която Бог забранява да стъпва друга жена, освен Божията майка.


На 16 ноември Зографският манастир "Свети Георги" на Атон отбелязва есенния си празник. Тогава по стар стил се отбелязва паметта на пренасянето на мощите на Св. великомъченик Георги и затова в светогорската българска обител предната вечер се отслужва всенощно бдение, а сутринта - празнична Света литургия.