Аушвиц за собствена употреба: Газова камера изпраща в отвъдното чрез задушаване с азот

Капсулата Sarco за асистирано самоубийство разбуни Швейцария

Новини
15:15 - 19 Юли 2024
3095
Аушвиц за собствена употреба: Газова камера изпраща в отвъдното чрез задушаване с азот

Какво си представяте, когато чуете Аушвиц, Майданек, Собибор или Треблинка? Газови камери? В Швейцария - Меката на уредения и охолен живот, изглежда имат проблеми с паметта или най-малкото с отделни отрязъци от време около Втората световна война...

Капсула за асистирано самоубийство може да бъде използвана за първи път „много скоро“, предаде АФП, като цитира организацията The Last Resort („Последна грижа“), която я промотира.

Оттам обаче не съобщиха повече подробности.

„Веднага щом имаме конкретен човек и всичко около него е уредено, ще можем да продължим и да определим дневния ред“, заяви Флориан Уилет - главен изпълнителен директор и заместник-председател на организацията, на пресконференция в Цюрих.

Самоубийството с помощта на лекар е възможно в Швейцария при много специфични условия. Алпийската страна в момента е разтърсена от полемика относно етическите, моралните и медицинските аспекти на изобретението за прекъсване на човешкия живот.

Целта на капсулата е да „демедикализира асистираното самоубийство“,

обясняват лекари, според които „смъртта не е медицинско събитие“ и при него не е необходимо присъствието на лице в бяла престилка, отбелязва БТА.

Футуристично изглеждащото устройство, наречено „Sarco“ (от „саркофаг“), е проектирано така, че да позволява на

хората да отнемат сами собствения си живот чрез натискане на бутон, който освобождава азот в капсулата.

„Има хора, които се редят на опашка и искат да използват „Сарко“. Много е вероятно това да се случи съвсем скоро“, каза Уилет. Според него "точното време и място ще бъдат определени заедно с конкретния човек“.

Според организацията не е изключено капсулата да бъде използвана до края на 2024 г.,

отбелязва АФП.

Изобретената от австралиеца Филип Ничке, бивш лекар, известен с противоречивата си позиция по отношение на края на живота, тя има формата на лилава мини-кабина, поставена на колела за лесно транспортиране.