Авария: Спират шести блок на АЕЦ „Козлодуй”

Новини
14:27 - 13 Април 2023
2147
Авария: Спират шести блок на АЕЦ „Козлодуй”

Предполагаема авария налага спирането на шести блок на АЕЦ „Козлодуй”.

На 15 април 2023 г. шести блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде спрян за изпълнение на планирани превантивни дейности, свързани с индикации за пропуск на топлоносител. Периодът на спирането е съобразен с наличието на достатъчно електроенергия в енергийната система на страната в това време на годината, съобщават от атомната ни централа.

„Установените при непрекъснатия мониторинг на системите и съоръженията на блока данни за пропуск от първи към втори контур в трети парогенератор не превишават нормите за безопасна експлоатация. Не са достигнати ограниченията, предвидени в технологичния регламент и няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. 

Независимо че работата на ядрената мощност може да продължи, е взето консервативно решение за спиране на блока и изпълнение на профилактични и ремонтни мероприятия, за да бъде осигурена необходимата висока безопасност и експлоатационна надеждност на атомната централа. След приключване на планираните дейности шести блок ще бъде включен в енергийната система на страната. Пети блок работи съгласно производствения график", допълват от централата.