Август дойде с облаци и гръмотевици

Втората половина на месеца обещава топло и сухо лято

Топ
08:26 - 01 Август 2019
1605
Август дойде с облаци и гръмотевици

Първият ден на август започва с ясно време и разкъсана облачност в почти цялата страна, с изключение на централните части на Северна и Североизточна България. Още преди обяд и в следобедните часове ще се развиват летни бури с превалявания и гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в източната половина на страната. По-значителни количества дъжд ще се излеят в областите в Североизточна България – до 10-15 литра на кв./м за денонощието. Валежи няма да има само в югозападната част на страната.

Температурите днес ще са в интервала 29-35 градуса. Ще се усети захлаждане в североизточните райони, а най-топло през деня ще се запази времето в централните райони на Южна и в Югозападна България.

Около Черноморието също се очаква да се развиват локални летни бури с интензивен, но краткотраен дъжд и гръмотевици. Северно от Стара планина ще вали сравнително повече. Температурите през деня ще са 29-30 градуса на въздуха и 26-27 на морската вода. Вълнението ще е слабо.

В петък ще е ясно в западната половина на страната. На изток облачността ще е променлива. Вечерта, през нощта и в събота над страната ще премине студен атмосферен фронт. Очакват се валежи от запад на изток в почти цялата страна. По-интензивно и в по-големи количества ще вали северно от Стара планина и в планините на Южна България. В неделя превалявания се очакват само на Североизток.

Средните дневни температури ще паднат до към 26-27 градуса през почивните дни и времето ще има привкус на пролет. Термометрите ще се върнат към летни стойности от над 30 градуса чак към средата на следващата седмица.

Дъжд и хлад идват и около средата на месеца. Едва във втората половина на август се очаква период на по-сухи и слънчеви дни.