Авиоексперт за катастрофата в "Граф Игнатиево": Възможно да е имало проблем с тягите

За три години имаме три катастрофи с трима загинали и три загубени самолета, заяви Димитър Ставрев

Новини
20:38 - 15 Септември 2024
2127
Авиоексперт за катастрофата в "Граф Игнатиево": Възможно да е имало проблем с тягите

„Не искам да се ангажирам с версии, тъй като това е работа на следствието - да разкрие обективната истина и да представи фактите на българското общество. Най-малко това го дължи на хората, които служат във ВВС“, заяви в предаването „120 минути“ военният експерт и един от малкото авиационни журналисти в България Димитър Ставрев във връзка с трагичния инцидент със самолет в „Граф Игнатиево“, при който загинаха двама пилоти.

„За съжаление трябва да кажем, че за три години имаме три катастрофи с трима загинали и три загубени самолета. В първите две катастрофи – майор Терзиев на полигон Шабла и катапултирането от СУ-25 на авиобаза „Безмер“ – българското общество не получи ясни отговори. Кой е виновен и какво точно се е случило? Такива отговори не получихме“, добави експертът.

По думите му е напълно вярно, че българската авиация разчита на много остаряла техника и недостатъчно летателни часове.

„Последните 20 години ВВС работят при тотален дефицит на резервни части, неизвършени ремонти и непланирани модернизации. Разчитаме на съветска техника. Съветският съюз го няма отдавна. През тези 20 години почти нищо не се е променило. Много малка част от техниката е сменена със западна техника. Знаете, че закупихме 12 вертолета „Кугър“, от тях летят два. Защото няма извършени ремонти, нито резервни части“, обясни Димитър Ставрев.

Експертът потвърди, че учебно-бойният самолет L-39ZA, с който стана катастрофата, е бил ремонтиран навреме.

„Борд 207, с който стана катастрофата, и борд 213 през юни месец са приети след ремонт в Чехия от производителя на самолета, което е много добре. Но тук според мен не става дума за проблем с техниката. Защото на аудиозаписа от последния полет се чува, че двигателят си работи до последния момент – категорично няма проблем с двигателя“

Ставрев допусна, че е възможно да е имало проблем с тягите, но това може да бъде потвърдено от следствието.