Авиокомпания пусна полет... до никъде

Актуални новини
13:34 - 17 Май 2021
1128
Авиокомпания пусна полет... до никъде

Една от най-известните и престижни авиокомпании - австралийската "Qantas", предлага нов "полет до никъде", който да даде на жадните за пътуване австралийци възможността да се насладят на майската суперлуна и на пълно лунно затъмнение от височина над 12 километра над Земята.

Ако сте се надявали да се снабдите с билети, обаче, вероятно ще останете разочаровани - авиокомпанията се похвали, че са били разпродадени за "рекордно време", по-точно за 2,5 минути. Цените на билетите варираха от 386 щатски долара за икономична класа до 1160 долара за бизнес класа.

Полетът предстои да се осъществи на 26 май и обещава невероятна гледка към Луната. От авиокомпанията посочиха, че си сътрудничат с астронома д-р Ванеса Мос при изготвянето на най-подходящия полетен маршрут над Тихия океан. Д-р Ванеса Мос ще бъде и на борда на самолета, за да информира пътниците за фактите около суперлуната и затъмнението.

По информация на НАСА, на 26 май Луната ще бъде в най-близка орбита до Земята, когато ще се вижда най-ярко. В някои части на света Луната ще придобие червеникав оттенък, излъчван от слънчевата светлина, която се филтрира през земната атмосфера. Все пак, американската космическа агенция изтъква, че е "трудно" да се предскаже как и колко червена ще изглежда Луната, защото тя може да бъде повлияна и от концентрацията на различни частици в атмосферата.

Пълното лунно затъмнение тази година също ще може да се види само от територията на Австралия, Нова Зеландия, някои тихоокеански територии и западното крайбрежие на САЩ.

За полета, който ще продължи три часа, е избран "Boеing 787 Dreamliner", тъй като има най-подходящите прозорци за наблюдение на Луната. Пътниците ще трябва да носят маски и да спазват предписаните изисквания за дистанция заради защитните мерки по време на пандемията.