Австралия и Нова Зеландия изтеглят свои граждани от Нова Каледония

Новини
09:55 - 21 Май 2024
1310
Австралия и Нова Зеландия изтеглят свои граждани от Нова Каледония

Австралия и Нова Зеландия заявиха, че ще изпратят правителствени самолети в Нова Каледония, за да евакуират свои граждани от френската територия, която вече цяла седмица преживява смъртоносни бунтове, предизвикани от промени, извършени от френското правителство в Париж.

Върховният комисариат на Франция в Нова Каледония съобщи днес, че летището остава затворено за търговски полети и ще разположи военни за защита на обществените сгради.

Около 3200 души чакаха да напуснат или да влязат в Нова Каледония, тъй като търговските полети бяха отменени поради размириците. които избухнаха миналата седмица, съобщи местното правителство.

Над 1000 жандармеристи и полицаи от Франция действаха, а през следващите часове ще бъдат добавени още 600 души, съобщи Върховният комисариат на Франция.

Шестима души бяха убити, а размириците оставиха след себе си опожарени предприятия и автомобили, разграбени магазини, а по пътищата и барикади, ограничаващи достъпа до лекарства и храна. Търговската камара съобщи, че 150 предприятия са били ограбени и опожарени.