Австралия иска Китай да премахне търговските бариери

Свят
11:43 - 25 Май 2022
1376
Австралия иска Китай да премахне търговските бариери

Новото правителство на Австралия призова Китай да вдигне търговските санкции, ако иска да възстанови двустранните отношения, информира Асошиейтед прес.

Поздравителното писмо на китайския премиер до министър-председателя Антъни Албанезе за победата му на изборите беше широко разглеждано като облекчаване на двугодишната забрана на Пекин за контакти на високо правителство с Австралия. Премиерът Ли Къцян заяви, че Китай е готов да работи с Австралия за развитието на двустранните отношения.

Но Албанезе каза, че Китай, а не Австралия, се е променил, откакто неговата лявоцентристка Лейбъристка партия беше на власт за последно през 2013 г.

Китай създаде серия от официални и неофициални търговски бариери през последните години пред редица австралийски износ на стойност милиарди долари, включително въглища, вино, ечемик, говеждо месо и морски дарове.

Китай е този, който наложи санкции на Австралия", каза Албанезе пред репортери на срещата на върха в Токио, на която присъства заедно с президента Джо Байдън, японския премиер Фумио Кишида и индийския премиер Нарендра Моди.

"Няма оправдание за това, което те правят и за това бариерите трябва да бъдат премахнати", добави Албанезе.

Ковчежникът Джим Чалмърс също призова Китай незабавно да премахне търговските бариери между партньорите за свободна търговия.

"Със сигурност бихме искали тези санкции и митата да бъдат премахнати. Те увреждат икономиката ни. Те затрудняват живота на някои от нашите работодатели и работници тук в Австралия и така очевидно бихме искали тези мерки да бъдат отменени", каза Чалмърс.