Австралия изпраща патрули в Ормузкия проток

Франция, Великобритания и Германия с европейска инициатива за гарантиране на морската сигурност

Свят
12:47 - 21 Август 2019
1392
Австралия изпраща патрули в Ормузкия проток

Австралия ще се включи в международна коалиция, която ще защитава петролните танкери от възможни нападения в Ормузкия проток, съобщава "Спутник", цитирайки австралийския премиер Скот Морисън.

"Правителството реши, че работата с нашите международни сътрудници във връзка с мисия за международна морска сигурност в Средния Изток отговоря на националните интереси на Австралия", заяви Морисън в парламента.

Премиерът уточни, че приносът на Канбера ще е "скромен" и "с ограничена продължителност".

Той напомни, че около 15% от суровия петрол и между 25%-30% от рафинирания, който внася Австралия, преминава през Ормузкия проток, така че трябва да се отговори на "потенциална заплаха за националната икономика".

Австралия ще изпрати в Средния Изток 200 свои служители. От тях 177 ще бъдат на борда на фрегата, която ще остане в зоната 6 месеца от началото на 2020 г., а останалите ще патрулират със самолет "Посейдон П-8А" в продължение на месец до края на 2019 г.

САЩ се опитват да сформират международна коалиция, която да патрулира в Ормузкия проток, свързващ Персийския и Оманския залив.

От своя страна Франция, Великобритания и Германия обмислят европейска инициатива за гарантиране на морската сигурност в региона.

Вашингтон вече покани Обединеното кралство, Франция, Германия, Норвегия, Япония, Южна Корея Австралия и други държави да се присъединят към инициативата, насочена към осигуряване на свободно корабоплаване.

Разговорите за съвместна мисия се засилиха, след като Иран задържа в Ормузкия проток британския танкер "Стена Имперо" в отговор на задържането на иранския танкер "Грейс 1" в началото на юли в Гибралтар.

Иранското правителство призова за свободно корабоплаване в Ормузкия проток и предупреди, че възможна американска коалиция само би навредила на сигурността в региона.