Австралия купува ракети с далечен обсег

Правителството е готово да похарчи около 19 милиарда австралийски долара

Свят
11:14 - 24 Април 2023
1096
Австралия купува ракети с далечен обсег

Австралия ускорява усилията си за закупуване на ракети с по-далечен обсег, за да се противопостави на нарастващата заплаха от Китай, съобщава БиБиСи. Според военен доклад страната вече не може да бъде защитена от географската си изолация в "ракетната ера".

Правителството е готово да похарчи около 19 милиарда австралийски долара, за да изпълни препоръките на военното разузнаване. Докладът от 110 страници се описва като най-голямата ревизия на австралийската отбрана след Втората световна война.

Стратегическият преглед на отбраната (DSR) идва на фона на нарастващото регионално напрежение относно позицията на Китай спрямо Тайван. Китайският флот също е установил голямо присъствие в Южнокитайско море, претендирайки за части от него като своя собствена територия, в противоречие с международното право.

Военното мобилизиране на Китай сега е най-голямото и най-амбициозното от която и да е страна от края на Втората световна война. Това натрупване се извършва без прозрачност или уверение за Индо-Тихоокеанския регион относно стратегическите намерения на Китай, се посочва в доклада.

Премиерът Антъни Албанезе заяви, че стратегическият преглед ще оформи бъдещето, вместо да чака бъдещето да ни оформи, а неговите препоръки ще направят Австралия по-самостоятелна, по-подготвена и по-сигурна.

Докладът препоръчва на австралийските въоръжени сили да пренасочат вниманието си от наземна защита към способност за нанасяне на удари с по-голям обсег с боеприпаси, произведени в Австралия, поясни министърът на отбраната Ричард Марлс. Трябва да имаме отбранителна сила, която има капацитета да участва в "въздействаща проекция, добави той.

По думите му придобиването на прецизни ударни ракет" с обсег над 500 км ще даде на армията огневата мощ и мобилността, от които се нуждае в бъдеще.

Доклад на мозъчен тръст от 2022 г. предупреди за най-лошия възможен сценарий за австралийската армия, при който Китай поема контрол над територията в близкия регион по време на война срещу Тайван.