Австралия може да остане без търсачка на Google

Канбера иска интернет гигантът да плаща на медиите за тяхното съдържание

Новини
08:24 - 22 Януари 2021
1375
Австралия може да остане без търсачка на Google

Ултиматум поставиха от търсачката "Гугъл" (Google) на австралийците. Американската компания заплаши, че ще лиши Австралия от възможността да ползват търсачката й, ако Канбера не измени законопроекта си, който цели да задължи интернет гиганта да плаща на медиите за тяхното съдържание, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

"Ако този закон бъде приет, няма да имаме друг рационален избор, освен да спрем търсачката на "Гугъл" в Австралия", заяви регионалната директорка Мел Силва на изслушване пред комисия на Сената в Канбера.

Законът ще принуди технологичните компании като "Фейсбук" (Facebook) и "Гугъл" да плащат на медиите за тяхното съдържание или в противен случай да платят глоби в размер на 10 милиона австралийски долара (7,7 милиона щатски долара), отбеляза ДПА.

"Когато обявите цена на поставянето на линкове към дадена информация, разваляте начина, по който работят търсачките и вече нямате отворена и свободна мрежа", каза Силва.

Компанията иска да плаща на издателите чрез платформата си за новини, вместо за линкове. Близо 200 издания са подписали споразумения с "Гугъл", за да станат част от тази платформа.