Австралия не е съгласна с промяна в статута на Големия бариерен риф

Свят
15:09 - 29 Ноември 2022
1049
Австралия не е съгласна с промяна в статута на Големия бариерен риф

Министърката на екологията на Австралия съобщи, че правителството на страната ще лобира срещу предложение ЮНЕСКО да включи Големия бариерен риф в списъка със застрашените обекти на световното наследство, предаде Асошиейтед прес.

Официални представители на агенцията за култура на ООН и на Международния съюз за защита на природата публикуваха в понеделник доклад, който предупреждава, че най-големият в света коралов риф е в беда, ако не се предприемат "амбициозни, бързи и постоянни" климатични мерки.

Докладът, който препоръчва промяна в статута на Големия бариерен риф в "застрашен", е резултат от десетдневна мисия през март тази година до рифа по североизточното крайбрежие на Австралия. Той е в списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО от 1981 г.

Австралийската министърка на екологията Таня Плиберсек каза, че докладът отразява работата на предходното консервативно правителство на Австралия, което бе свалено от власт след деветгодишно управление на изборите през месец май тази година.

Тя посочи, че новото лявоцентристко правителство вече е предприело действия по няколко от тревожните констатации в доклада, включително и действия по повод климатичните промени.

"Много ясно ще изразим мнението си пред ЮНЕСКО, че не е необходимо Големият бариерен риф да бъде отличаван по този начин" с включване в списъка на застрашените обекти, каза Плиберсек пред журналисти. "Причината в миналото ЮНЕСКО да определя мястото като застрашено е, че са искали да видят повече инвестиции или действия от страна на правителството, а след промяната в правителството тези неща вече са налице", добави тя.

Новото правителство внесе законопроект за намаляване до 2030 г. на емисиите парникови газове с 43 на сто под нивата от 2005 г. Предходното правителство се бе ангажирало със съкращения с 26-28 на сто до края на десетилетието.

Плиберсек каза също, че правителството предвижда 798 милиона щатски долара за опазване на рифа и е отменило плановете на предишното управление да изграждане на два големи язовира в Куинсланд, които биха повлияли на качеството на водата.

"Ако Големият бариерен риф е застрашен, значи всеки коралов риф по света е застрашен. Ако този обект на световното наследство е заплашен, значи и повечето обекти на световното наследство на планетата са застрашени от климатичните промени", каза тя.