Австралия обмисля да замени лика на Елизабет II върху банкнотите от 5 долара

Кончината на кралицата отново възроди дебатите за бъдещето на страната като конституционна монархия

Новини
12:55 - 13 Септември 2022
2321
Австралия обмисля да замени лика на Елизабет II върху банкнотите от 5 долара

Австралийското правителство обяви днес, че ликът на крал Чарлз III няма автоматично да замени този на починалата кралица Елизабет II върху банкнотите от 5 австралийски долара и върху тях могат да бъдат изобразени местни фигури, предаде Ройтерс. 

Въпреки че е задължително върху паричните знаци да присъства ликът на британския монарх, помощник на федералния финансов министър Андрю Лий заяви днес, че решението изображението на кралицата да присъства върху банкнотите от 5 австралийски долара е свързано с личността ѝ, а не със статута ѝ на монарх и каквито и да е промени няма да са „автоматични“.

Попитан от репортер дали правителството възнамерява да замени лика на британския монарх с австралиец като, например, активиста за правата на коренното население Едуард Мабо, Лий отговори, че това е разговор, който ще се води в бъдеще. 

„Това е разговор, който ще се проведе в правителството. Не бързаме да го правим. В момента приоритетът ни е да сменим монетите“, каза той.

Кончината на кралицата отново възроди дебатите за бъдещето на Австралия като конституционна монархия. Гласоподавателите в страната избраха с неголямо мнозинство на референдум през 1999 г. да запазят британския монарх като държавен глава.

Премиерът Антъни Албанезе заяви днес, че все още не е мислил върху въпроса дали върху банкнотите от 5 австралийски долара трябва да присъства ликът на австралиец.

„Мисля, че в момента е необходимо да покажем известно уважение. Ще разрешим тези въпроси по подходящ начин, методично и с уважение“, коментира той.

Кралският австралийски монетен двор, единственият производител на монети в страната, обяви днес, че през 2023 г.а няма да пуска в обращение банкноти с лика на кралица Елиазбет II.

Около 15 милиарда монети са били изсечени с образа на кралица Елизабет II от короноването ѝ през 1953 г. Монетният двор произвежда между 110 милиона и 150 милиона монети годишно.