Австралия премахна "Златните визи"

Свят
16:02 - 22 Януари 2024
1795
Австралия премахна "Златните визи"

"Австралийското правителство обяви за край на програмата "Златни визи", предаде Би Би Си.

"Според властите в Канбера стартиралата през 2012 г. програма не даде желаните резултати. Програмата предвиждаше всеки бизнесмен, инвестирал най-малко 5 милиона местни долара (около 3,3 щатски) да получава разрешение за пребиваване по облекчена процедура", добави британската медийна корпорация.

"Кабинетът на Страната–континент през 2022 г. обаче установи, че много вложители бързо са изтеглили парите си след като са взели документите", посочи още Би Би Си.

"Също така се появиха съмнения, че Златните визи са били използвани като механизъм за  изпиране на пари и укриване на данъци. Появиха се и подозрения и за корупция сред чиновниците", допълни медията от Обединеното кралство.

"През 2022 г. местна медия написа, че от "Златните визи" са се възползвали членове на семейството на авторитарния премиер на Камбоджа Хун Сен (на власт от 1989 до 2023 г.). Разкритията на журналистите станаха конкретния повод правителството на Австралия да обяви край на програмата", написа още Би Би Си.

"В кабинета казаха, че разработват програма, чиято цел е привличането на висококвалифицирани мигранти", добави медийната корпорация.