Австралия разочарована от блокираните 250 000 Covid ваксини

ЕС използва забраната за износ на препаратите за първи път

Новини
07:45 - 05 Март 2021
958
Австралия разочарована от блокираните 250 000 Covid ваксини

Властите в Австралия заявиха, че са разочаровани, че Европейският съюз блокира изпращането на 250 000 дози от коронавирусната ваксина AstraZeneca.

"Очевидно сме разочаровани от това решение, но сме подготвени", каза финансовият министър Саймън Бирмингам пред Sky News. "Договорили сме до 150 милиона дози ваксини, включително 50 милиона, които ще бъдат произведени тук, в Австралия", каза той.

ЕС използва забраната за износ на ваксини Covid-19 за първи път, съобщиха източници от ЕС пред dpa в четвъртък, като потвърдиха съобщения на Financial Times. "Днес Австралия се счита за страна, която не е уязвима според правилата на ЕС," заяви италианският външен министър Луиджи Ди Майо в публикация във Facebook. Това не е враждебен акт спрямо Австралия, но е в рамките на ЕС за износа," каза Ди Майо.

ЕС създаде регистър за проследяване на износа на ваксини през януари на фона на спор с AstraZeneca относно това дали британско-шведската фармацевтична фирма изпълнява договорните си задължения с блока. Механизмът позволява на националните власти, след консултация с Европейската комисия, да блокират износа, насочен извън ЕС, ако блокът вярва, че фирмата не спазва техните споразумения.

Австралия е регистрирала около 29 000 случая на коронавирус от началото на пандемията - значително по-нисък процент на глава от населението от повечето развити страни. Понастоящем броят на загиналите в страната е 909.