Австралия разширява санкциите срещу Русия

Русия
12:25 - 20 Юли 2023
2043
Австралия разширява санкциите срещу Русия

"Днес Австралия наложи целенасочени санкции на 35 организации в отбранителния, технологичния и енергийния сектор на Русия, както и на 10 физически лица, кред които руски министри и високопоставени служители, както и на висши военни служители в Беларус", заяви австралийският външен министър Пени Вонг.

"Този ход беше предприет при внимателна координация с нашите международни партньори, за да окаже максимално въздействие върху онези лица и организации, които играят роля в пряката или косвената подкрепа на незаконното и неморално нахлуване на Русия в Украйна", допълни тя.

По нейни думи санкциите "са насочени към организации и лица с икономическо и стратегическо значение за Русия".

Под удара на новите наказателни мерки попадат компании, доставящи модерни технологии, електроника и оборудване за руската армия, както и организации, работещи в сектора на ядрената енергетика и участващи в добива на арктически ресурси.

Освен това санкции са наложени на първия вицепремиер на Русия Андрей Белоусов, вицепремиера Дмитрий Чернишенко, омбудсмана по правата на човека Татяна Москалкова, първия заместник-председател на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) на Русия Андрей Турчак, главния изпълнителен директор на концерна "Калашников" Владимир Лепин и главния изпълнителен директор на холдинга "Хеликоптери на Русия" Николай Колесов.

От март 2014 г. насам Австралия е обявявала антируски санкции общо 25 пъти. В черния списък на страната влизат над 1100 руски граждани и повече от 300 организации.

Канбера прекъсна всякакви търговски отношения с Русия, замрази активите на лицата в черния списък и забрани на националните си предприятия да правят бизнес с руски компании, включени в черния списък.