Австралия се извини на жертвите на терапията с талидомид

„Чудодейното“ лекарство осакати хиляди деца по целия свят през 50-те и 60-те години на миналия век

Новини
13:30 - 29 Ноември 2023
2952
Австралия се извини на жертвите на терапията с талидомид

Австралия се извини на жертвите на терапията с медикамента талидомид, предаде Франс прес.

Лекарството бе в основата на малформации при хиляди деца по света през 50-те и 60-те години на миналия век.

"Ние дължим извинения на австралийските жертви на талидомида", заяви австралийският премиер Антъни Албанезе пред пострадали от медикамента, поканени в долната парламентарна камара. Събитието бе организирано по повод 62-ата годишнина от изтеглянето на медикамента от пазара.

"Днес Австралия най-после поднася извинения на жертвите", добави Албанезе. "Тези извинения касаят една от най-мрачните глави в нашата история", подчерта премиерът.

Талидомидът, описван в средата на миналия век като чудодейно лекарство, от 1956 г. се предписва на бременни жени, за да облекчи гаденето, съпътстващо бременността. Но медикаментът, широко разпространен по света, имаше ужасяващи последици върху ембрионите, преди да бъде изтеглен от пазара през 1961 г.

Между 10 000 и 20 000 бебета по света са се родили с липсващи части на долните и горните крайници, или пък с длани и стъпала, директно свързани към тялото. 

През 1961 г. австралийският медик Уилям Макбрайд беше един от първите в света, който би тревога за пораженията от медикамента. Тогава той констатира, че при жените, приемали лекарството,

има повишен риск да родят деца, страдащи от забавяне на растежа или малформация.

Според австралийското правителство около 150 души, пострадали от талидомида, са подпомагани от австралийска програма за оказване на помощ.