Австралия търси партньори

Островът иска да окаже натиск над ЕС за доставките на ваксини

Новини
10:26 - 09 Март 2021
2675
Австралия търси партньори

Австралия търси партньори, с които да упражни колективен натиск върху Европейския съюз във връзка с доставката на ваксини срещу COVID-19, предаде ДПА, като се позова на австралийската телевизия Ей Би Си.

Европейският съюз блокира изпращането миналата седмица на 250 хиляди дози от ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека" от Италия на Австралия. Това беше първият път, в който ЕС наложи подобна забрана за износ на ваксини от своя територия, посочва БТА.

Австралийските власти заявиха, че решението на Европейския съюз е проява на ваксинационен протекционизъм и изразиха безпокойството си, че ЕС може отново да блокира доставки на ваксини.

Австралия заяви, че планира да работи заедно с Канада, Япония, Норвегия и Нова Зеландия, за да окаже натиск върху ЕС да промени политиката си.

Австралийски медии съобщиха, че Австралия вече е обсъдила въпроса с Европейския съюз и генералната директорка на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала.

Очаква се в преговорния процес с ЕС ключова роля да изиграе и т. нар. "Група от Отава", състояща се от страни, членуващи в СТО, и оглавявана от Канада.

На фона на споровете във връзка с доставката на ваксини срещу ковид с "АстраЗенека", Европейският съюз създаде механизъм, по силата на който може да блокира доставки на дози от ваксината, предназначение за износ, ако компанията, произвеждаща ваксината, не изпълнява договорните си задължения към ЕС.