Австралия забрани неваксинирани тенисисти да идват на острова

Спорт
17:47 - 19 Октомври 2021
1516
Австралия забрани неваксинирани тенисисти да идват на острова

Тенисистите, които не са ваксинирани срещу Covid-19, най-вероятно няма да бъдат допуснати в Мелбърн за участие в Откритото първенство на Австралия. Това заяви Даниел Андрюс, премиер на щата, в който се намира Мелбърн - Виктория.

Властите във Виктория са въвели задължителна ваксинация за всички професионални спортисти и надали ще направи изключение за най-добрите тенисисти в света.

"Вирусът не се интересува на кое място в световната ранглиста сте или колко титли от Големия шлем имате. Това няма никакво значение. Трябва да бъдете ваксинирани, за да предпазвате себе си и околните. Не мисля, че неваксинираните тенисисти ще получат виза за Австралия. Ако получат такава, то те ще трябва да изкарат двуседмична карантина. Ако бъркам, федералното правителство ще ви информира", коментира Андрюс.

По-рано днес световният номер 1 и деветкратен победител в Мелбърн Новак Джокович заяви, че може и да пропусне Аустрелиън Оупън заради тези рестрикции, като отказа да отговори на въпрос дали е ваксиниран.

"Няма да разкрия дали съм ваксиниран или не. Това е личен въпрос и според нашия закон могат да се предявят обвинения към всеки, който ти задава такъв въпрос. Това е неприличен въпрос. Твърде много хора си позволяват свободата да задават такива въпроси и да обвиняват хората. Каквото и да отговоря, то ще бъде използвано в негативен план. Медиите са станали... нямам думи да го опиша. Разпространяват страх и паника сред хората, а аз не искам да участвам в това. Всички са настроени враждебно. Не искам да им давам причини да пишат за мен", заяви Джокович пред сръбското издание Блиц.

В същото време стана ясно, че световният номер 6 Андрей Рубльов, който бе сред противниците на ваксините, все пак се е ваксинирал, именно за да може да участва на турнира от Големия шлем.