Австралия затяга визовия режим за студенти и работници

Свят
16:07 - 11 Декември 2023
1445
Австралия затяга визовия режим за студенти и работници

Австралия обяви, че затяга визовите правила за чуждестранни студенти и нискоквалифицирани работници. Това е част от плана на страната да намали наполовина приема на мигранти през следващите две години, предаде Ройтерс.

Съгласно новите политики международните студенти ще трябва да осигурят по-високи оценки на тестове по английски език. Освен това ще има по-голям контрол върху молбата за втора виза на студент, която удължава престоя му.

"Нашата стратегия ще върне броя на миграцията към нормалното", заяви министърът на вътрешните работи Клеър О'Нийл. Но не става дума само за числа. Не става въпрос само за този момент и опита с миграцията, който страната ни има в момента. Става въпрос за бъдещето на Австралия, добави тя.

По думите й целенасочените реформи на правителството вече оказват натиск за намаляване на нетната миграция в чужбина и ще допринесат допълнително за очаквания спад в броя на мигрантите.

Премиерът Антъни Албанезе посочи, че броят на мигрантите в Австралия трябва да бъде върнат до "устойчиво ниво", добавяйки, че системата е повредена.