Австралийска сенаторка нарече Елизабет Втора колонизатор

Коренното население на Австралия е било подлагано години наред на гонения и дискриминация

Свят
15:09 - 02 Август 2022
2685
Австралийска сенаторка нарече Елизабет Втора колонизатор

Австралийска сенаторка с аборигенски произход нарече британската кралица "колонизатор". На депутатката, представител на коренното население на континента, й се наложи повторно да произнесе клетвата си, след като промени текста, предаде Ройтерс.

Сенатор Лидия Торп от Австралийските зелени каза в горната камара на парламента с вдигната над главата дясна ръка, свита в юмрук, че ще "бъде вярна на колонизатора, Нейно Величество кралица Елизабет Втора", която е държавен глава и на Австралия. Председателят на Сената Сю Лайнс каза на Торп, че от нея се изисква да прочете текста на клетвата точно такъв, какъвто е. След кратка пауза Торп, която е сенатор от септември 2020 г. и запази мястото си на федералните избори през май, произнесе клетвата си, придържайки се към текста.

Лидерите на коренното население на Австралия от поколения настояват да бъдат признати несправедливостите, понесени от аборигените от началото на европейската колонизация през 1700 г.

Коренното население на Австралия е било подлагано години наред на гонения и дискриминация, а децата на аборигените са били отнемани от колонизаторите, за да бъдат възпитани по правилата на белите и в християнската вяра.

Австралийският премиер Антъни Албанезе пък замисля да внесе промени в конституцията, свързани с правата на местните малцинства.