Австралийските власти: Неясни са законовите основания за задържането на Полфрийман

Общество
10:52 - 14 Октомври 2019
1693
Австралийските власти: Неясни са законовите основания за задържането на Полфрийман

Австралийските власти следят отблизо правното развитие по делото на Джок Полфрийман и ще продължат да работят с българското правителство относно положението му и условията за неговото освобождаване. Това посочват от Министерството на външните работи на Австралия в отговор до БНР след запитване дали предстоят още дипломатически контакти със София по случая с австралиеца, който остава в центъра за имигранти в Бусманци.

От дипломатическото ведомство на Австралия посочват, че такива контакти е имало миналата седмица и припомнят за некоректно предадени думи на временно управляващия посолството в Атина Джон Филп след среща с българския правосъден министър Данаил Кирилов.

До два месеца се очаква решението на Върховния касационен съд дали да се преразгледа освобождаването на Полфрийман, осъден за убийството на Андрей Монов през 2007-а година.

,,По делото ''Полфрийман'' в България няма политически натиск", заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която призова случаят да не се политизира, а българският съд да бъде изчакан да вземе своето решение.