Австрия експулсира турски шпионин

53-годишният Феяз Йозтюрк се е предал на австрийските разузнавателни служби

Свят
16:22 - 12 Януари 2021
1085
Австрия експулсира турски шпионин

Италианец от турски произход, който твърди, че му е била възложена задача да убие обществени фигури в Австрия, е експулсиран от страната, обяви адвокатът му, цитиран от АФП.

53-годишният Феяз Йозтюрк се е предал на австрийските разузнавателни служби през миналата година.

Според бившия депутат Бериван Аслан, който е активен по кюрдските въпроси, Йозтюрк е обвинен, че се е опитал да убие нея и други двама, които са критикували турския президент Реджеп Ердоган.

Властите го възприемат като непосредствена опасност за обществената сигурност и бе предаден на италианската граница преди Коледа, каза адвокатът на експулсирания.

Прокуратурата потвърди, че през септември са започнали разследване на Йозтюрк и впоследствие са му били повдигнати обвинения във "военен шпионаж в полза на чужда държава".

Той може да получи две години затвор, ако бъде осъден.

Съд във Виена потвърди, че началото на процеса срещу него е насрочен за 4 февруари.

Според местни медии Йозтюрк признал пред разследващите, че е дал лъжливи показания пред турски съд по случай, който завърши с осъждането на служител на американското консулство в Истанбул през миналия юни.

Тъй като италианецът от турски произход не може да бъде задържан повече, властите решиха да го експулсират вместо да му позволят да остане на австрийска земя.

Турските власти отричат да имат някаква връзка с Йозтюрк.