Австрия и Дания няма да разчитат повече на ваксини от ЕС

Daily Express и Bild : разпада ли се ЕС

Политика
10:25 - 10 Март 2021
4131
Австрия и Дания няма да разчитат повече на ваксини от ЕС

В интервю за най-продавания германски вестник Bild австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че Европейската агенция по лекарствата действа „твърде бавно“ с одобрението на лекарствата.

Съобщението е възприето като упрек към европейската схема за снабдяване с ваксини, която изостава значително от Обединеното кралство, Израел и САЩ.

Датският министър-председател Мете Фредериксен от своя страна заяви, че вече е кандидатствала за доставка на остатъците от ваксините на Израел - което е още един знак за отслабване на доверието в Брюксел по отношение на доставките на лекарства.

Както отбелязва вестникът, пандемията, ограничителните мерки и бавния старт на програмата за масова ваксинация на ЕС несъмнено изострят тенденцията за разделение в Европа.

„Не е тайна, че датските евроскептици планират да използват споразумението за Брекзит като план за подновяване на собствените им опити за напускане на Европейския съюз“, пише Daily Express.

 

През 2018 г. лидерът на Датската народна партия Кристиан Тулесен Дал призна, че плановете му да се оттегли от Брюкселския блок в момента са на изчакване, тъй като очаква „алтернатива“ на членството.


В ексклузивно интервю за Daily Express германският евродепутат и адвокат от ЕС Гунар Бек заяви, че успехът на програмата за ваксинация в Обединеното кралство определено може да предизвика „домино ефект след Брекзит“.


Според мнението на евродепутата, основните кандидати за напускане на ЕС са Финландия, която спори с Брюксел за еврото, Дания, която не е съгласна с такива аспекти на европейската политика като миграцията, и Нидерландия, която е недоволна от големите субсидии за еврозоната.

„Не мога да си представя Италия или страните от Южна Европа да напуснат - поне докато не получат своя дял от германските пари“, добави германският политик.