Австрия и Германия спират помощта си за палестинците

ЕС
14:02 - 09 Октомври 2023
2008
Австрия и Германия спират помощта си за палестинците

Австрия и Германия преустановяват помощта си за палестинците, съобщава "Ройтерс".

Решението им е ответна мярка на смъртоносната атака на ислямистката групировка "Хамас" срещу Израел

Австрийският външен министър Александър Шаленберг заяви, че страната му спира помощта на обща стойност около 19 милиона евро за няколко проекта.

През последните години управляващите консерватори в неутрална Австрия заеха една от най-произраелските позиции в Европейския съюз. Израелското знаме беше издигнато над офиса на канцлера и външното министерство след нападението на "Хамас", предприето от ивицата Газа в събота.

Отделно, говорител на германското министерство за икономическо сътрудничество и развитие съобщи, че Германия също временно спира помощта за развитие за палестинците и я оставя за преразглеждане на фона на ескалиращото насилие между палестинци и израелци. Преди това Берлин обеща подкрепа в размер на 125 милиона евро за 2023 г. и 2024 г.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел пък обяви, че утре - 10 октомври, ще организира среща на външните министри на ЕС заради ескалиралото напрежение между Израел и палестинската въоръжена групировка.

По-рано днес Израел нареди "пълна обсада" на ивицата Газа и прекъсна доставките на електричество, храна, вода и газ. Страната мобилизира рекордните 300 000 резервисти в отговор на атаката на "Хамас" и обяви, че преминава в настъпление

ООН съобщи, че над 123 000 души са били вътрешно разселени в Газа, а по данни на палестинските власти близо 500 души са били убити от началото на сраженията. Техеран пък потвърди, че 700 души са били убити от израелската страна на границата, сред които 73 членове на силите за сигурност.