Австрия избира нов парламент: Гласуват близо 6,5 милиона души

Според експерти и в тази кампания водеща тема е миграционната политика

ЕС
12:44 - 29 Септември 2024
707
Австрия избира нов парламент: Гласуват близо 6,5 милиона души

Австрия избира нов парламент. Близо 6,5 милиона австрийци имат право да гласуват. Ще успее ли крайнодясната Партия на свободата да събере най-много гласове и кой ще оглави бъдещото правителство?

Дима Ванева, която е експерт по социални дейности, за втори път гласува на парламентарните избори в Австрия. Казва, че и в тази кампания водеща тема е миграционната политика.

„Това обаче е тема, която лесно може да бъде използвана, за да се мобилизира вотът на електората. Според мен това отново се случи на тези избори, защото е тема, която занимава всички, поляризира и е винаги актуална“, смята тя.

Преди три месеца на европейските изборите крайнодясната Партия на свободата за първи път стана първа политическа сила в страната. Според предварителните проучвания отново има преднина пред управляващата Австрийска народна партия.

Лидерът ѝ Херберт Кикъл критикува европейската политика и наложените санкции на Русия заради войната в Украйна. Обявява се и срещу приема на мигранти. В предизборните дебати сегашният канцлер Карл Нехамер отхвърли възможна коалиция с участието на самия Кикъл, но не и с партията му.

„Ако предизборните анкети се окажат правилни и ситуацията се развива в посока коалиция между крайнодесните и народната партия, вероятно позицията по отношение на влизане на други държави в Шенген ще бъде по-скоро негативна“, коментира Дима Ванева.

Първите резултати се очакват в 17 ч. местно време, когато затварят изборните секции.