Австрия ни урежда €2 милиарда за оградата с Турция (ПОДРОБНОСТИ)

Общество
15:07 - 23 Януари 2023
3015
Австрия ни урежда €2 милиарда за оградата с Турция (ПОДРОБНОСТИ)

Австрия ще подкрепи пред Европейска комисия предоставянето на България на 2 млрд. евро за подсилване охраната на границата, но засега няма промяна в позицията на Виена срещу присъединяването на България и Румъния в Шенген.

Това стана ясно от думите на австрийския канцлер Карл Нехамер, който в понеделник, заедно с президента Румен Радев,  инспектираха по въздух границата между България и Турция.

"Все още България се нуждае от технически способности, защото има участъци по границата, които трябва да бъдат по добре обхванати от системата за наблюдение", каза Нехамер на пресконференция в Елхово, където е разположен координационният център за видеонаблюдението на границата.

 Нехамер оцени усилията на България да пази външната граница на ЕС, но не се ангажира кога Виена може да свали ветото си, въпреки че България и Румъния настояват това да се случи през октомври тази година.

 Според Нехамер разширяването на Шенген ще се случи, след като се укрепи допълнително защита на границата, намалеят установените мигранти във вътрешността на зоната за свободно пътуване и се предприемат конкретни мерки от страна на ЕК по ускоряване на процедурите за политическо убежище и репатриране.

"Защитата на българо-турската граница е защита и на границата на Австрия, заяви канцлерът Карл Нехамер. Ние сме изключително благодарни за усилията, които българската държава полага за защитата на тази граница. Президентът Румен Радев изложи средствата, които са необходими, за да бъде усилена тази защита. Австрия подкрепя усилията на България и ние ще се застъпим за това тези 2 милиона евро, които са необходими, да бъдат предоставени", каза още Нехамер.

 През декември Австрия гласува против присъединяването на България и Румъния към Шенген с мотива, че премахването на граничния контрол с двете страни ще увеличи мигрантския натиск.

Срещу присъединяването на България резерви има и Нидерландия, за това на дневен ред излезе и възможността за разделянето на двете балкански страни по пътя им към зоната за свободно пътуване.

Нехамер пристига у нас заедно с австрийския вътрешен министър Герхард Карнер. Те ще посетят дирекцията на "Гранична полиция" в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

България и Румъния се надяват на положително решение през октомври. В Австрия партиите не са на едно мнение за недопускането на двете страни, а предстоят и избори.