Австрия обмисля забрана на глифозата

Парламентът решава през юли дали да изхвърли противоречивия хербицид

Новини
16:46 - 12 Юни 2019
1713
Австрия обмисля забрана на глифозата

Австрия се насочва към вероятна забрана на глифозат тази година, след като крайнодясната Партия на свободата подкрепи стремежа на социалдемократите да прекратят употребата на противоречивия убиец на плевели, съобщава "Политико", цитиран от News.bg.

"Има достатъчно проучвания, които да демонстрират адекватно риска от глифозат за околната среда и човешкото здраве", коментира новият лидер на партията Норберт Хофер.

"Ето защо е знак за отговорна политика в областта на околната среда, която да постави тази забрана", допълва той.

Глифозатът е предмет на разгорещен дебат в Европа и САЩ относно това, дали причинява рак.

Лидерът на социалдемократите Памела Ренди-Вагнер заяви, че е "доволна", че дългогодишните усилия на нейната партия за забрана на противоречивия хербицид "най-накрая ще се отплатят", след като предложението на нейната партия има мнозинство в парламента.

Водещият кандидат на австрийската дясноцентристка "Народната партия" на изборите за Европейски парламент, Отмар Карас, заяви, че се противопоставя на общата забрана на глифозат.

Комисията по земеделие и горско стопанство на австрийския парламент сега ще се занимае с подробности за евентуално изменение на закона за агентите за растителна защита от 2011 г., а депутатите могат да гласуват за забрана на глифозата през първата седмица на юли.

"По отношение на влизането в сила на забраната все още се водят преговори, за да се даде на всички потребители на глифозат преходен период, за да преминат към екологично безопасни алтернативи, които са безопасни за хората", коментира Хофер.

Белгия вече забрани миналата година препарата за непрофесионална употреба. Подобни мерки се обсъждат и в съседна Франция.