Австрия обяви , че няма да пусне България в Шенген

Страната продължава да налага вето за присъединяването ни

Свят
19:15 - 01 Август 2023
9956
Австрия обяви, че няма да пусне България в Шенген

Въпреки тенденцията за намаляване на броя на търсещите убежище, външният министър на Австрия Герхард Карнер заяви, че страната иска да продължи да налага вето на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство за свободно движение. Граничният контрол е част от успехите, затова ситуацията остава непроменена, посочи Карнер.

Той съобщи, че през първата половина на тази година от страната са изведени доброволно и принудително 5900 чужденци - с 20 процента повече отколкото през същия период миналата година.

"През първата половина на годината повече кандидати за убежище са напуснали Австрия, отколкото са новите подадени молби за убежище", каза на пресконференция Карнер, цитиран от местни медии.

Отделно, по данни на министерството на вътрешните работи, около 18 500 души са избегнали процедурата за предоставяне на убежище, като доброволно са напуснали страната.

"Това е положителен баланс, но не е повод за празнуване, а задължение да продължим да работим усилено в тази насока", допълни той.