Австрия се присъединява към инициативата „Щит в небето“

ЕС
13:54 - 07 Юли 2023
1453
Австрия се присъединява към инициативата „Щит в небето“

Министърката на отбраната на Австрия Клаудия Танер ще подпише днес в швейцарската столица Берн документ по присъединяване на Австрия към системата за отбрана на въздушното пространство "Щит в небето", създадена по инициатива на Германия.

В срещата участват също колегите й от Германия Борис Писториус и от Швейцария Виола Амхерд.

Това е много амбициозен проект, заяви Танер пред австрийската осведомителна агенция АПА. Още през 2024 година системата трябва да осигурява защита срещу ракети и обстрелващи устройства с малък и среден обсег на действие, през 2025 година ще бъде изграден целият щит.

Присъединяването към инициативата не е в противоречие с неутралитета на Австрия, подчерта австрийската министърка на отбраната преди подписването на документа.

В допълнителна декларация се уточнява, че Австрия ще спазва своята конституция.

Декларация с идентичен текст ще подпише и Швейцария, която днес също ще се присъедини към инициативата. Участието в "Щит в небето" не освобождава съответно страната от задължението да пази активно своето въздушно пространство. 

Като членка на инициативата Австрия ще има достъп до всички документи и планове за изграждане на щита. Едва тогава ще стане ясно какъв ще е приносът на страната, обясни Танер. Тя спомена като възможност участие в радарната система "Златен похлупак".