Австрия се втвърди за Шенген в последния момент

ЕС
17:54 - 28 Декември 2023
24718
Австрия се втвърди за Шенген в последния момент

В последния момент Австрия е втвърдила позицията си по приемането на България и Румъния в Шенген в края на март следващата година.

Причината била, че правителствата на Румъния и България са избързали да обявят постигнатите договорки преди да е финализирана процедурата във Виена.

Първо румънският премиер Марчел Чолаку късно вечерта в сряда, а в четвъртък сутринта и българският Николай Денков обявиха за постигнатите договорки за приемането ни в Шенген. Това обаче нарушило първоначалната договорка с Австрия да изчакат официалното обявяване на позицията на Виена.

Именно нови австрийски пречки, обявени в последния момент, са причина за спешната среща, която свика в този момент председателят на външната комисия в парламента Бойко Борисов. При него в парламента се събраха премиерът Николай Денков, вицепремиерката Мария Габриел, вътрешният министър Калин Стоянов и финансовият Асен Василев. Всички заедно опитват да убедят австрийците, че не трябва да променят позицията си в последния момент и трябва да обявят влизането на България и Румъния в Шенген през март.

Борисов и премиерът Денков изчакват финалната позиция на правителството във Виена. Едва тогава ще направят изявления.