Австрия спира финансирането за Агенцията на палестинците на ООН

ЕС
11:50 - 29 Януари 2024
1422
Австрия спира финансирането за Агенцията на палестинците на ООН

Австрия спира плащанията към Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA), съобщава "Ройтерс".

Страната очаква пълно разследване на обвиненията, че служителите на агенцията са замесени в нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

"Призоваваме Агенцията на ООН за палестинските бежанци и ООН да проведат цялостно, бързо и пълно разследване на обвиненията", посочват от външното министерство.

С решението си Австрия се присъединява към Великобритания, Германия, Съединените щати, Австралия и Канада, наред с други страни, в спирането на финансирането на агенцията - критичен източник на подкрепа за населението в Газа.

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинците е създадена през 1949 г. след първата арабско-израелска война. Тя предоставя различни услуги, като образование, първично здравеопазване и хуманитарна помощ, на палестинците в Газа, Западния бряг, Йордания, Сирия и Ливан.

UNRWA предостави помощ и използва съоръженията си, за да подслони хора, бягащи от бомбардировките и сухопътната офанзива, предприета от Израел в Газа след атаките на 7 октомври, при които Израел твърди, че са били убити 1200 души, а 253 - взети за заложници.

UNRWA, чиито най-големи донори през 2022 г. бяха Съединените щати, Германия, Европейският съюз и Швеция, многократно е заявявала, че капацитетът ѝ да оказва хуманитарна помощ на хората в Газа е пред колапс.